Open Monumentendag 13 september 2015

Op 12 en 13 september is het Open Monumentendag. Op zondag 13 september is het voormalig pand van Sluis Machinefabrieken aan de Tussendiepen 6 in Drachten te bezichtigen.

De machinefabriek was in 1960-1961 de eerste industriële bebouwing op het industrieterrein De Haven. Het voor de bouwtijd karakteristieke, modernistische complex is samengesteld uit een kantoorgebouw en bedrijfshallen die door middel van een tussenlid met elkaar zijn verbonden. De voormalige machinefabriek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde, alsmede vanwege de grote mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen (tekst Bé Lamberts).

Zondag 13 september tussen 10:30 en 16:00 is er van alles te beleven:
- Om 10:30, 13:00 en 14:30 geeft Bé Lamberts een rondleiding door het gebouw.
- U kunt ook op uw eigen gemak door de ruimtes scharrelen.
- Verschillende kunstenaars, waaronder Jannes Kleiker, Sabine Trines, Jetjes Bloemstijl, Hieke van der Veen en Jan Ketelaar tonen hun werk.
- Beeldhouwer/bronsgieter Rob van der Kleij houdt een presentatie mallen maken. Bij voldoende animo kan ook een workshop worden gevolgd. Deelnemers kunnen onder zijn begeleiding zelf een mal maken van gips. Gebruik wordt gemaakt van bestaande vormpjes of men kan een eenvoudig beeldje van natte klei meenemen (10x10x10cm). Na het maken van de mal is er mogelijkheid de mal te vullen met gips. Aan het eind van de dag gaat er een zelf gegoten beeldje mee naar huis. Kosten van de workshop €35, aanmelding vóór 13 september via wilma@janketelaar.nl.
- Kinderen mogen samen met Sietske Ketelaar de ramen van de kantine omtoveren tot glas-in-loodramen.
- Er is muziek van Pot, Baumgarten & Friends
- U kunt luisteren naar verhalen van Eelze Weidenaar over de historische Zwitserse autobussen in het pand.
- Jan Ketelaar draagt op verzoek gedichten voor.

Kortom, laat u verrassen door dit diverse programma! Koffie en koek staat klaar!

Back